Deltakende land og skoler :

 ·        Norge à Tertnes vg. skole                          http://tev.hfk.no

·        Spania à IES Infanta Elena                         http://www.iesinfantaelena.net/

·        Sloveniaà Gimnazija Vic                            http://www.gimvic.org/

·        Sverige à Vipeholms Gymnasieskola        http://www.lund.se/default____27848.aspx

 
Sammendrag av prosjektet:

 Motivasjon

Det er ikke noe som binder deltakerskolene sammen, dette tror vi vil berike prosjektet enda mer.

Vi har prøvd å få til en bred deltakelse ved ulike skoler innen EU-land.

Dette vil gi oss muligheten til å få vite hvordan kjøpevaner og fritidsaktiviteter er hos ungdommene fra disse landene.

Dette vil være berikende for ungdommene ved at de lærer hvordan ungdommer i andre land lever.


Problemstillinger

 I løpet av de siste tiårene har vi observert at unge  europeere:

  • Anskaffer seg nye matvaner og gradvis forlater tradisjonell mat. Adopterer det som kalles lettmat eller hurtigmat med dårlig ernæringsinnhold og kalorioverskudd som igjen kan føre til livstilsykdommer (fedme, diabetes, høyt blodtrykk og hjerte sykdommer) og spiseforstyrrelse (anoreksi, bulimi og vigoreksi). Alt dette som et resultat av aggressive reklamekampanjer.
  • Har endret fritidsaktiviteter på grunn av den raske og omfattende spredning av medier og informasjonsteknologi. Mange av dem tilbringer hver dag flere timer alene foran datamaskiner, konsoller og mobiltelefoner. Disse nye vanene påvirker den fysiske tilstanden til de unge som litt etter litt har blitt forverret.
  • Enkelt kan få tak i alkohol og tobakk (snus). Den voksende kjøpekraften fører til misbruk av disse stoffene, og også til misbruk av andre mer skadelige og ulovlige stoffer.
  • Har lett tilgang til kommunikasjon innen virtuelle områder uten garantier for at noe kan gjemme seg bak falske identiteter. Disse virtuelle rom er en jungel for skjulte pedofile, og vanskelig å identifisere for våre unge.
 Blant prosjektets aktiviteter er leting etter relevant informasjon, analyse og sammenlikning av informasjon via spørreundersøkelser og debatt på/i samarbeid med alle deltakende skoler.  

Metodologi

-Første året
   Fra september til desember 2009

  • Lage en undersøkelse blant elevene om matvaner, helse og fritidsvaner.
  • Innsamling og bearbeiding av statistiske opplysninger fra undersøkelsen.
  • Registrering av kost, klassifisert etter alder, og utarbeide en matpyramide med de mest vanlige matvarer for hvert område.
   Fra januar til mars 2010 

  • Sammenlikne matpyramidene som ble laget først, med den internasjonal ernæringspyramiden og notere avvik mellom de to.
  • Utvikle en ukentlig diett som tilnærmer seg til ernæringspyramide med tradisjonell mat fra regionen (inkluderer frokost, lunsj og middag).
  Fra april til mai 2010  

  • Lage en oppskriftsbok ”De beste menyene fra bestemor” som omfatter daglig menyer (frokost, lunsj og middag) for sesonger (vår, sommer, høst og vinter) med tradisjonelle oppskrifter fra hvert land.
 -Andre året

Fra september til desember 2010

  • Arbeide med informasjon om alkoholmisbruk og tobakk (snus) og konsekvensene av narkotikaforbruk og narkotiske preparater.
  • Konkurranse om å lage en digital plakat med overskrift ”Ja til trening, nei til alkohol og tobakk (narkotika)”.
  • Valg av de tre beste plakater å publisere den på Internett.
  Fra januar til mars 2011

  • Skape et forum mellom elevene fra samarbeidslandene, slik at de gjennom blogg, wiki og ved hjelp av e-post sammen kan lage: ”De ti bud for god bruk av Internett”.
  • Publisere ”De ti bud for god bruk av Internett” på nettet.
 
  Fra mars til mai 2011

  • Lage en video om tradisjonelle leker fra regionen som kan ha tittelen ”Hva besteforeldrene lekte med”. På denne måten ville de oppdage at fantasien er den beste allierte i spillet, og den beste måten å leke er i fellesskap og at det ikke trengs en konsoll for å unngå kjedsomhet.
 

Alle resultat fra dette multilaterale samarbeid legges ut på spansk på prosjektets egen webside som blir redigert av alle land : Tertnes vg.skole (Norge), IES Infanta Elena (Spania), Gimnazija Vic (Slovenia) og Vipeholms Gymnasieskola (Sverige).

En av hensiktene bak prosjektet er å skape bevissthet om og å fremme gode mat- og fritidsvaner.

 Evalueringen av prosjektet vil skje gjennom spørreskjema, surveys, presentasjoner, rapporter og deltakelser på prosjektmøter.  I tillegg til skolene, de respektive elevgruppene og deltakende lærere vil også eksterne partnere, som lokalsamfunnet, kunne bli involvert.

 Spredning av informasjon vil skje gjennom en ”start-up” brosjyre som vil presentere målene for prosjektet i språkene til de deltakende land. Artikler og intervjuer i skoleaviser, lokalaviser vil også orientere om prosjektet. Prosjektets hjemmeside vil følge opp prosjektet kontinuerlig. Mulig resultat fra workshop blant/på deltakerskolene vil kunne være en katalog med retningslinjer for unge forbrukere. 

 Det blir også laget en ordliste på norsk, spansk, slovensk, svensk og engelsk.

En avsluttende tilstelning på det siste prosjektmøte har til hensikt å vise oppnådde resultat. Å skape en ’Comenius-dag’ på deltakerskolene vil kunne holde liv i prosjektet også ut over prosjektets varighet.

 Official note: This project has been funded with support from the European Commission.

This publication reflects the view only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.