Oppsummering av kostholdsundersøkelse

 
  Vi har gjennomført en spørreundersøkelse om kosthold i alle 1.klassene på skolen, samt i en 2.klasse. Undersøkelsen har gått ut på å kartlegge elevenes kosthold. I undersøkelsen er det også lagt inn noen spørsmål om maten som tilbys i kantinen. Vi henviser til resultatet av spørreundersøkelsen som er lagret Comenius prosjektet på It`s learning.

   Spørreundersøkelsen er utarbeidet av lærere her på skolen, og er brukt av alle skolene som deltar i prosjektet. Siden vi ved siden av å kartlegge kostholdet til elevene, hadde lyst til å kunne gjøre sammenlikninger landene imellom av som blir spist til de ulike måltidene, valgte vi å bruke et skjema der elevene svarer på hva de spiser til hvert måltid. Ved å velge denne modellen, kommer ikke mengden som spises av de ulike matvarene tydelig fram. Det er derfor vanskelig å sammenlikne elevenes kosthold, med en matpyramide, slik planen var. Men vi kan likevel trekke noen slutninger og til en viss grad sammenlikne elevenes kosthold med generelle kostholdsråd.

  http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/kostholdsrad/

  Nøkkelråd for kostholdet:
  • spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, se eksempler på fem om dagen ved å følge lenken til høyre
  • velg kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites
  • spis grove korn- og brødvarer
  • spis mer fisk – både som pålegg og middag
  • velg magre kjøtt- og meieriprodukter
  • velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør
  • velg gjerne nøkkelhullsmerkede matvarer
  • kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri
  • vær varsom med salt
  • vann er den beste tørstedrikk

   De fleste elevene i undersøkelsen spiser faste måltider. 88,1 % spiser 3-4 måltider eller flere per dag. Middag er det måltidet som flest spiser fast. 97,8 % spiser middag 4-6 ganger i uken eller hver dag. 76,5 % spiser frokost, 84,5 % lunsj, men kvelds er det måltidet flest dropper, bare 71,3 % spiser kvelds.

Det virker som elevene spiser mindre poteter enn det som har vært vanlig i norsk kosthold, at potet er blitt erstattet av ris og pasta. Det virker også som elevene drikker mindre melk enn før, ca. 50 % drikker melk.

Ut fra undersøkelsen ser det ut til at elevene får nok proteiner (kjøtt, fisk, egg, ost), men de fleste spiser lite fisk i løpet av en uke, 81,6 % spiser fisk 1-3ganger i uken, 10,3 % spiser aldri fisk, mens resten spiser fisk 4-6 ganger i uken eller mer.

Det spises lite frukt og grønnsaker. Hvis det hadde vært tilbudt salater og frisk frukt i kantinen, kunne dette være med på å bedre kostholdet til elevene. 

Ser en på elevene som en samlet gruppe, virker det ikke som om junkfood og søtsaker er et stort problem. 25 % svarer at de aldri spiser junkfood, 69 % at de spiser det 1-3 ganger i uken. 5,1 % spiser slik mat 4-6 ganger eller oftere. Ser vi på tallene for søtsaker framgår det at lunsj og kvelds er de måltidene det oftest blir spist søtsaker.

Sukkerforbruket til elevene kan kanskje reduseres noe ved å ikke tilby sukkerholdige varer i kantinen, siden lunsj er et av de måltidene der elevene spiser mye sukker.